Steki z tuńczyka z sosem miętowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1½ szklanki listków mięty
- 1 szklanka natki pietruszki
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- ¼ do ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- 6 steków z tuńczyka (grubości 12 mm)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekać grubo czosnek. Wyłożyć na niego miętę i natkę pietruszki. Siekać, aż się dobrze wymiesza. Przełożyć do niewielkiej miski, polać sokiem z cytryny i octem. Dodać oliwę, wymieszać na gęstą pastę. Odstawić. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać dno obficie solą. Układać rybę. Smażyć 2-3 minuty po każdej stronie. Przełożyć rybę na półmisek, na wierzch nałożyć sos miętowy. Resztę sosu nałożyć z boku półmiska.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W