Steki z tuńczyka z sosem miętowym

Steki z tuńczyka z sosem miętowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ szklanki listków mięty
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • ¼ do ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • 6 steków z tuńczyka (grubości 12 mm)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekać grubo czosnek. Wyłożyć na niego miętę i natkę pietruszki. Siekać, aż się dobrze wymiesza. Przełożyć do niewielkiej miski, polać sokiem z cytryny i octem. Dodać oliwę, wymieszać na gęstą pastę. Odstawić. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać dno obficie solą. Układać rybę. Smażyć 2-3 minuty po każdej stronie. Przełożyć rybę na półmisek, na wierzch nałożyć sos miętowy. Resztę sosu nałożyć z boku półmiska.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA