Stek z grillowanymi warzywami i jogurtem

Stek z grillowanymi warzywami i jogurtem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:

4 steki z rostbefu (à 200 g)
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, oliwa
4 małe cukinie
2 małe bakłażany
½ łyżeczki soli
1 duży pomidor
1 łyżka octu z czerwonego wina
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
duża szczypta soli
250 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka nasion kminu

Mieszanka przypraw:
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Mięso położyć na talerzu, posypać oregano i solą, przykryć folią i odstawić do zamarynowania na 20 minut.
2. Przygotować warzywa: cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki 0,5 cm, grillować po kilka minut z obu stron, aż się przyrumienią, włożyć do miski i odstawić na bok do ostygnięcia. Posypać solą, dodać pomidor pokrojony w kostkę, polać octem i oliwą i wymieszać.
3. Przygotować jogurt: czosnek obrać i utrzeć z solą, dodać do jogurtu i wymieszać. Kmin uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu, wsypać do jogurtu i wymieszać.
4. Przygotować mieszankę przypraw: kmin uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu z resztą składników.
5. Mięso piec na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z obu stron. Odłożyć na 3 minuty, potem pokroić na kawałki.
6. Rozłożyć na talerzach porcje mięsa i warzyw, polać jogurtem, z boku nasypać po łyżeczce mieszanki przypraw i podawać.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA