Sprawienie i pieczenie ośmiornicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.7)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- ośmiornica cała 2 - 4 kg
- biały ocet winny - 0,5 szklanki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obciąć głowę rozmrożonej uprzednio ośmiornicy, tak aby nie naruszyć nóg. Z
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W