Spaghetti z klopsikami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos marinara:
oliwa extra vergine
150g pancetty pokrojonej w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
sól
2 duże ząbki czosnku bez łupinek, posiekane
2 puszki (po 400g) włoskich podłużnych pomidorów
Klopsiki:
oliwa extra vergine
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
sól
2 ząbki czosnku bez łupin, posiekane
szczypta suszonej chili w płatkach
300g mielonej wołowiny
300g mielonej cielęciny
300g mielonej wieprzowiny
2 duże jajka
1 szklanka tartego parmezanu
¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
1 szklanka bułki tartej
½ szklanki wody
Sos marinara:
Do dużego rondla wlej oliwę i podsmaż pancettę na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodaj cebulę, posól i wymieszaj. Smaż 6-7 minut, często mieszając. Cebula powinna być miękka i pachnąca, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
Przetrzyj pomidory do miski przez sito albo młynek z korbką. Dodaj przetarte pomidory do rondla, wlej 1 puszkę wody i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu i próbując. Dopraw do smaku.
Klopsiki:
Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż na średnim ogniu. Posól i smaż często mieszając przez 5-7 minut. Cebula powinna być miękka i aromatyczna, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz chili i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i przestudź.
W dużej misce zmieszaj wszystkie gatunki mięsa, jajka, parmezan, natkę i bułkę tartą. Wymieszaj rękami. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz sporo soli i jeszcze raz wymieszaj. Dolej wodę i wymieszaj ostatni raz. Ulep małego płaskiego burgera i usmaż, żeby spróbować, czy mięso jest dobrze doprawione. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Utocz z mięsa kulki wielkości piłeczki do golfa. Na dużą patelnię wlej oliwę i rozgrzej na średnim ogniu. Usmaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano. Rozłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
Ugotuj 500 g spaghetti al dente i podgrzej sos marinara. Połowę sosu przełóż do rondla, włóż do niego gorące klopsiki i podgrzewaj na małym ogniu. Do reszty sosu włóż odcedzony makaron i starannie wymieszaj. Gotuj 1-2 minuty, a następnie dodaj sos z klopsikami. Podawaj z parmezanem.
© Anne Burrell
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W