Sos pomidorowy – przepis podstawowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów z wyciętymi szypułkami
- płytko naciętych na krzyż ostrym nożem
- 100-150 ml oliwy
- 4 duże szalotki
- obrane i drobno posiekane
- listki z gałązki świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- rozgniecione na miazgę płazem noża
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj garnek wody. Włóż pomidory do wrzątku, wyjmij po 10 sekundach łyżką cedzakową i zanurz w zimnej wodzie. Obierz je ze skórki i posiekaj. Rozgrzej połowę oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotki, tymianek i czosnek i smaż przez 2-3 min aż będą miękkie, ale nie zrumienione. Dolej do rondla resztę oliwy, dodaj posiekane pomidory i starannie wymieszaj. Wytnij z pergaminu koło o średnicy mniejszej o 1 cm od średnicy rondla i przykryj nim sos (dzięki temu pomidory nie będą wysychać, ale sos będzie swobodnie odparowywał). Maksymalnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 2 godzin, aż sos zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia, ponakładaj do plastikowych pojemniczków i wstaw do zamrażarki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W