Smażony ryż
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:2 łyżki oleju (30 ml)
4 szklanki zimnego, ugotowanego ryżu basmati (1l)
1 szalotka, posiekana
3 ząbki czosnku
¼ szklanki sambal oelek (60 ml)
sok z 1 limonki
1 por, posiekany
2 gałązki selera naciowego, posiekane
3 łyżki sosu sojowego (45 ml)
garść natki pietruszki
garść szczypiorku
garść kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szalotki, czosnek, sambal oelek i sok z limonki miksujemy na niezbyt gładkie puree. W dużym rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu, smażymy pory i selera przez około 2 minuty. Dodajemy puree i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż, sos sojowy i smażymy 5 minut, aż ryż będzie dokładnie pokryty przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła. Podajemy jako dodatek do golonki adobo według przepisu Chucka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W