Smażony łosoś panierowany w mące owsianej, podany na toście
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki dressingu z whisky:2 łyżki stołowe whisky
1 łyżka stołowa soku z cytryny
4 łyżki stołowe oliwy
szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek masła
Składniki dania:
4 filety z łososia o grubości 2,5 cm
25g bułki tartej
25g średniej grubości mąki owsianej
szczypta soli i pieprzu
1 rozkłóconej jajo
olej (do smażenia)
masło do smażenia + do smarowania
garść liści młodego szpinaku
4 grube kromki pełnoziarnistego chleba
ósemki cytryny (do podania)
Przygotowanie dressingu z whisky:
Wlej do rondelka whisky. Podgrzej, aby połowa płynu odparowała.
Do miseczki wlej sok z cytryny. Przelej wrzący alkohol do soku. Dolej oliwę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię kawałek masła. Gdy przestanie skwierczeć przelej do dressingu i wymieszaj.
Przygotowanie łososia:
Do miski wsyp bułkę tartą i mąkę owsianą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Wymieszaj.
Porcje łososia też trzeba doprawić. W rozkłóconym jajku zanurz tylko wierzch porcji. Połóż na tartej bułce z mąką owsianą i zostaw na chwilę. Zanurz w jajku drugi kawałek. Dopiero teraz wyjmij pierwszy. Wlej nieco oleju na niezbyt silnie rozgrzaną patelnię. Porcje łososia ułóż na patelni stroną z panierką. Smaż na średnim ogniu. Dorzuć trochę masła. Przewróć, gdy panierka będzie złocista. Smaż dalej, ale ryba powinna pozostać w środku różowa. Kromki chleba posmaruj masłem i opiecz pod grillem. Na tostach ułóż kilka liści szpinaku. Polej je dressingiem z whisky, soku cytrynowego, przysmażonego masła i oliwy. Dressingiem polej także talerz dookoła. Przełóż porcje ryby z patelni na liście szpinaku. Obok wyłóż ósemkę cytryny. Polej rybę dressingiem. Podawaj.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W