Smażony krab z zielonym pieprzem z Kampot

Smażony krab z zielonym pieprzem z Kampot
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia kambodżańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 kg surowych lub ugotowanych całych krabów
  • 4 gałązki zielonego pieprzu z Kampot albo 1½ łyżki marynowanych
  • zielonych ziaren pieprzu
  • odcedzonych i osuszonych
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym
  • miałkim albo brązowym cukrem)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 20 g drobno posiekanego czosnku
  • 1½ łyżeczki sosu rybnego
  • 6 dymek
  • pokrojonych w cienkie
  • ukośne plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żywe kraby zabij w humanitarny sposób. Podziel na porcje, usuwając niejadalne wnętrzności. Pancerze zachowaj (możesz na nich ugotować wywar do innego dania). Jeśli używasz marynowanych, zielonych ziaren pieprzu, lekko rozgnieć je w moździerzu (świeże tego nie potrzebują.) W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem, aż się rozpuści i odstaw. Rozgrzej duży wok na silnym ogniu i dolej tłuszcz. Smaż kawałki krabów po 2-3 minuty na silnym ogniu, dorzuć czosnek i ziarna pieprzu. Smaż przez chwilę, zmniejsz płomień do średniego. Wlej sos rybny i 2-3 łyżki wody. Przykryj wok pokrywką. Świeże kraby duś przez 4-5 minut, gotowane przez 2-3 minuty. Zdejmij pokrywkę, dolej sos sojowy z cukrem, dorzuć dymki. Starannie wymieszaj, aby sos pokrył kawałki krabów. Nałóż porcje na talerze, polej sosem z woka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA