Smażony krab z zielonym pieprzem z Kampot
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia kambodżańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 kg surowych lub ugotowanych całych krabów
- 4 gałązki zielonego pieprzu z Kampot albo 1½ łyżki marynowanych
- zielonych ziaren pieprzu
- odcedzonych i osuszonych
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym
- miałkim albo brązowym cukrem)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 20 g drobno posiekanego czosnku
- 1½ łyżeczki sosu rybnego
- 6 dymek
- pokrojonych w cienkie
- ukośne plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żywe kraby zabij w humanitarny sposób. Podziel na porcje, usuwając niejadalne wnętrzności. Pancerze zachowaj (możesz na nich ugotować wywar do innego dania). Jeśli używasz marynowanych, zielonych ziaren pieprzu, lekko rozgnieć je w moździerzu (świeże tego nie potrzebują.) W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem, aż się rozpuści i odstaw. Rozgrzej duży wok na silnym ogniu i dolej tłuszcz. Smaż kawałki krabów po 2-3 minuty na silnym ogniu, dorzuć czosnek i ziarna pieprzu. Smaż przez chwilę, zmniejsz płomień do średniego. Wlej sos rybny i 2-3 łyżki wody. Przykryj wok pokrywką. Świeże kraby duś przez 4-5 minut, gotowane przez 2-3 minuty. Zdejmij pokrywkę, dolej sos sojowy z cukrem, dorzuć dymki. Starannie wymieszaj, aby sos pokrył kawałki krabów. Nałóż porcje na talerze, polej sosem z woka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W