Sernik z morelami i mlekiem ryżowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 6 moreli
- 2 filiżanki mąki orkiszowej
- 2 filiżanki mąki jęczmiennej
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta soli morskiej
- ćwierć filiżanki oleju kukurydzianego
- ćwierć filiżanki soku z moreli
- łyżka syropu z agawy
- 2 filiżanki mleka ryżowego
- łyżka agaru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Formę o średnicy 23 cm natłuścić olejem kukurydzianym.
Morele wydrylować, pokroić w ćwiartki i poddusić na małym ogniu. Przesiać mąkę, sól i ziele angielskie. Wymieszać olej, sok z moreli i syrop z agawy. Wlać płynne składniki do mąki i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przenieść do formy i piec przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować połowę ugotowanych moreli. Dodać agar i gotować przez 5 minut. Wlać mleko i gotować przez kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia. Dołożyć resztę moreli i tak przygotowaną masą wypełnić ciasto. Odstawić do stężenia.
Morele wydrylować, pokroić w ćwiartki i poddusić na małym ogniu. Przesiać mąkę, sól i ziele angielskie. Wymieszać olej, sok z moreli i syrop z agawy. Wlać płynne składniki do mąki i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przenieść do formy i piec przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować połowę ugotowanych moreli. Dodać agar i gotować przez 5 minut. Wlać mleko i gotować przez kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia. Dołożyć resztę moreli i tak przygotowaną masą wypełnić ciasto. Odstawić do stężenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W