Sernik z morelami i mlekiem ryżowym

Sernik z morelami i mlekiem ryżowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 6 moreli
  • 2 filiżanki mąki orkiszowej
  • 2 filiżanki mąki jęczmiennej
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli morskiej
  • ćwierć filiżanki oleju kukurydzianego
  • ćwierć filiżanki soku z moreli
  • łyżka syropu z agawy
  • 2 filiżanki mleka ryżowego
  • łyżka agaru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Formę o średnicy 23 cm natłuścić olejem kukurydzianym.
Morele wydrylować, pokroić w ćwiartki i poddusić na małym ogniu. Przesiać mąkę, sól i ziele angielskie. Wymieszać olej, sok z moreli i syrop z agawy. Wlać płynne składniki do mąki i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przenieść do formy i piec przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować połowę ugotowanych moreli. Dodać agar i gotować przez 5 minut. Wlać mleko i gotować przez kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia. Dołożyć resztę moreli i tak przygotowaną masą wypełnić ciasto. Odstawić do stężenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA