Sernik z dynią i bourbonem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Spód1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan.
½ szklanki (125 ml) mąki
½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
¼ szklanki (60 ml) pokruszonych herbatników z mąki grahama
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego, miękkiego masła
1 żółtko
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. posmarować tortownicę masłem, wyłożyć dno i boki pergaminem.
Połączyć orzechy, mąkę, cukier, pokruszone herbatniki, masło i żółtko. Wyłożyć masę na dno tortownicy, wyrównać i ugnieść. Piec 10 minut, odstawić do przestygnięcia.
Masa
1 ½ szklanki (375 ml) puree z dyni
½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
2 ubite jajka
½ łyżeczki (2 ml) mielonego cynamonu
½ łyżeczki (2 ml) mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli
750 g serka kremowego
½ szklanki (125 ml) syropu klonowego
2 łyżki stołowe (30 ml) bourbonu
2 łyżki stołowe (30 ml) kwaśniej śmietany
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Połączyć dynię, cukier, jajka, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Utrzeć ser z syropem i bourbonem, aż będzie gładki. Wymieszać ze śmietaną i masą dyniową. Wlać na podpieczony spód. Piec 60 – 70 minut, aż środek ciasta pozostaje nieruchomy, gdy poruszymy tortownicą. Odstawić do przestygnięcia.
Polewa
1 szklanka (250 ml) kwaśniej śmietany
1 łyżeczka (5 ml) bourbonu
1 łyżeczka (5 ml) cukru
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Połączyć śmietanę z bourbonem i cukrem. Rozsmarować na przestudzonym serniku. Piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans. Schłodzić 3 godziny w lodówce.
Wyjąć z tortownicy, usunąć pergamin, pokroić i podać.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W