Sałatka z rukwi ze świeżą papają i orzechami nerkowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca na ostro:
1 łyżeczka masła
½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca
szczypta papryki
szczypta soli
Sos winegret:
2 łyżki ryżowego octu winnego
1 łyżka białego octu winnego
1 drobno posiekana szalotka
¼ szklanka oleju roślinnego
sól
Sałatka z rukwi i papai:
2 małe dojrzałe papaje, obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki 2 cm grubości
1 pęczek opłukanej i osuszonej rukwi, bez grubych łodyg
sos vinaigrette
¼ szklanki orzechów nerkowca na ostro
Orzechy nerkowca na ostro
Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty, pozostałą połowę posiekać do kurczaka.(patrz: oddzielny przepis)
Winegret:
Do miseczki wlać ryżowy i biały ocet winny. Dodać szalotkę, doprawić szczyptą soli i zamieszać.
Dodać olej i wymieszać widelcem.
Sałatka z rukwi ze świeżą papają:
Ułożyć pokrojoną papaję na talerzu, obłożyć liśćmi rukwi. Polać sosem winegret i orzechami nerkowca na ostro.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W