Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej

Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 kolby świeżej kukurydzy (około 3 szklanek ziarna)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2/3 szklanki posiekanej dymki
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ½ szklanki świeżych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 papryka jalapeno
  • pozbawiona nasion i drobno posiekana (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Okrój nasiona kukurydzy z kolb. W średnim rondlu, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i wrzuć kukurydzę. Duś, aż ziarno zmięknie i będzie jaskrawożółte i szkliste (ok. 3 min). Zdejmij z ognia, ostudź, przełóż do dużej miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA