Sałatka z jagnięciny i młodych ziemniaków z dressingiem z orzechów laskowych
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni z Jamesem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dressingu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka stołowa octu z białego wina
2 łyżki stołowe oleju arachidowego
2 łyżki stołowe oliwy
1 łyżeczka posiekanej natki
25 g posiekanych orzechów laskowych bez skórki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki jagnięciny
1 łyżka stołowa oliwy
20 g masła
2 kawałki polędwicy po 150 g
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka stołowa białego wina
25 g drobno posiekanych orzechów laskowych bez skórki
Składniki młodych ziemniaków
50 g masła
350 g młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w talarki
50 g drobno posiekanej szalotki
Do podania
75 g mieszanki liści sałat
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Przygotować dressing:
Do miski włożyć musztardę i natkę, wlać ocet, olej arachidowy i oliwę. Utrzeć. Dorzucić orzechy, wymieszać, doprawić do smaku.
Przygotować mięso
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić masło. Gdy zacznie się pienić, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowo. Zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać musztardę z białym winem, pędzelkiem posmarować masą mięso. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach. Ułożyć na metalowej kratce wstawionej do brytfanny. Piec przez 8-10 minut, aż mięso będzie różowe lub dłużej, zależy od tego, jakie mięso lubimy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i ziemniaki. Smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe. Dorzucić szalotki, doprawić do smaku.
Ułożyć ziemniaki na środku talerza. Pokroić mięso w plasterki i położyć na ziemniakach. Skropić liście dressingiem, wymieszać i położyć obok.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W