Sałatka z fasolki szparagowej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 50 g nasion czarnego sezamu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mirin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolkę umyć i odciąć końce. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty (ew. dłużej; fasolka powinna być ugotowana, ale lekko chrupiąca). Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć i ostudzić. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, przestudzić, wrzucić do moździerza i lekko rozgnieść. Dodać cukier, mirin, sos sojowy i ocet i mieszać, aż powstanie gładka pasta. Wymieszać fasolkę z sosem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W