Sałatka z cukinii, grochu cukrowego i cytryny

Sałatka z cukinii, grochu cukrowego i cytryny
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
6 młodziutkich cukinii
kilka garści świeżego grochu cukrowego
2 małe cytryny
2 łyżki oliwy
mały pęczek porwanych liści mięty
mały pęczek porwanego koperku
cukier
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Pokroić cukinię na plasterki grubości 2–3 mm. Usunąć żyłki z grochu cukrowego. Duże strąki grochu pokroić na ukośne kawałki. Włożyć groch do miski z cukinią. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i posypać nią warzywa. Obrać obydwie cytryny ze skórki i usunąć białe błonki. Obciąć górę i dół cytryn i położyć je na blacie. Wyciąć ostrym nożem sam miąższ. Wrzucić kawałki miąższu do warzyw. Usunąć pestki. Spróbować i skropić sałatkę sokiem z pozostałości cytryn, jeśli jest za mało kwaśna. Dodać oliwę, zioła, cukier oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 – 10 min. Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA