Sałatka z buraków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Manic Organic (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- ½ kg ekologicznych buraków chioggi i żółtych
- 10 dag ekologicznej mieszanki sałatkowej
- 1 łyżka octu z sherry
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki pasty sambal oelek
- 4 łyżki kefiru lub jogurtu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki wyszorować i ugotować na parze do miękkości, 20 - 30 minut. Po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki. Zamiast gotować na parze buraki można upiec, a po upieczeniu obrać zanim wystygną (najlepiej w gumowych rękawiczkach, żeby nie parzyły). Będą miały zupełnie inny smak.
W misce wymieszać ocet z sherry i winny, posolić i ubijając trzepaczką dodać małymi porcjami olej, by utworzyła się emulsja. Doprawić pieprzem, dodać kefir, pastę sambal oelek i proszek curry. Dokładnie wymieszać. Buraki polać 4 łyżkami dressingu i wymieszać, by dokładnie były nim pokryte. W oddzielnym naczyniu polać resztą dressingu zieleninę. Na talerzach ułożyć zieleninę, a na niej buraki.
W misce wymieszać ocet z sherry i winny, posolić i ubijając trzepaczką dodać małymi porcjami olej, by utworzyła się emulsja. Doprawić pieprzem, dodać kefir, pastę sambal oelek i proszek curry. Dokładnie wymieszać. Buraki polać 4 łyżkami dressingu i wymieszać, by dokładnie były nim pokryte. W oddzielnym naczyniu polać resztą dressingu zieleninę. Na talerzach ułożyć zieleninę, a na niej buraki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W