Sałatka z buraków

Sałatka z buraków
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • ½ kg ekologicznych buraków chioggi i żółtych
  • 10 dag ekologicznej mieszanki sałatkowej
  • 1 łyżka octu z sherry
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki pasty sambal oelek
  • 4 łyżki kefiru lub jogurtu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki wyszorować i ugotować na parze do miękkości, 20 - 30 minut. Po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki. Zamiast gotować na parze buraki można upiec, a po upieczeniu obrać zanim wystygną (najlepiej w gumowych rękawiczkach, żeby nie parzyły). Będą miały zupełnie inny smak.
W misce wymieszać ocet z sherry i winny, posolić i ubijając trzepaczką dodać małymi porcjami olej, by utworzyła się emulsja. Doprawić pieprzem, dodać kefir, pastę sambal oelek i proszek curry. Dokładnie wymieszać. Buraki polać 4 łyżkami dressingu i wymieszać, by dokładnie były nim pokryte. W oddzielnym naczyniu polać resztą dressingu zieleninę. Na talerzach ułożyć zieleninę, a na niej buraki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA