Sałatka nicejska z tuńczykiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:200 g młodych ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
24 pomidorki koktajlowe
2 niewielkie główki sałaty rzymskiej
4 łyżeczki kaparów
4 jajka
2 steki z tuńczyka (à 175 g)
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
sos:
2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z ½ cytryny
1 łyżka octu z białego wina
100 ml oliwy
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, przestudzamy i kroimy na pół. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą, osączamy. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy ze skorupek. Sałatę dzielimy na liście, myjemy i osuszamy. Wrzucamy sałatę do miski, dodajemy ziemniaki, fasolkę, pomidory i kapary. Łączymy w słoiku składniki sosu i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na dużą deskę lub półmisek i dekorujemy połówkami jaj na twardo. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącej patelni grillowej po ok. 2 minut z obu stron. Kroimy ukośnie w plasterki, układamy na sałatce i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W