Sadzone jajka z patelni z salsą z pomidorów, fasoli i ostrej papryki

Sadzone jajka z patelni z salsą z pomidorów, fasoli i ostrej papryki
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • pomidor malinowy
  • kilka łyżek ciemnej fasoli z puszki
  • ½ szalotki
  • marynowane jalapeno
  • limonka
  • garść świeżej kolendry
  • kawałek fety
  • łyżka masła
Do podania:
  • tortilla

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidora kroimy na pół, pozbywamy się wodnistej części, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i jalapeno drobno siekamy i dodajemy do pomidora. Siekamy kolendrę, dodajemy do salsy, doprawiamy sokiem z limonki i solą. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy pokrywką. Smażymy 2 minuty na małym ogniu. Następnie na górę jajek wykładamy kilka łyżek odsączonej fasolki z puszki, posypujemy fetą i przykrywamy jeszcze na 1-2 minuty.

Gdy jajka są gotowe, ale mają jeszcze kremowe żółtko, przekładamy je na talerz, przykrywamy pomidorową salsą i podajemy z ćwiartką limonki i kawałkami tortilli.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA