Ryż z szafranem i migdałami

Ryż z szafranem i migdałami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.108)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża
  • ekstrawagancka szczypta szafranu
  • 1/2 szklanki uprażonych migdałów
  • w słupkach
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • posiekanych
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż i wodę wlać do małego garnka z pokrywką. Dodać szafran, migdały, morele. Doprawić. Łagodnie zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie zdejmując pokrywki zgasić płomień i zostawić garnek na około 5-10 minut, albo aż do podania. Smacznego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA