Ryż z kurczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Bulion drobiowy:
korpus kurczaka okrojony z mięsa albo 1 udko
1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
1 marchewka, obrana i przekrojona na pół
1 łodyga selera naciowego, umyta i przycięta
1 por, przycięty i umyty
2 ząbki czosnku, obrane
łodyżki z małego pęczka natki
1 litr zimnej wody
Kurczak z ryżem:
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
1 łyżeczka nasion kminu
3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
1 czerwona chili, pokrojona na plasterki
1 duża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona na -cm plasterki
½ łyżeczki wędzonej papryki
250 g dojrzałych pomidorów, posiekanych
1 czerwona papryka, przekrojona na pół, pozbawiona nasion, posiekana
330 ml piwa
400 g długoziarnistego ryżu
200 g groszku
600 g gotowanego/pieczonego mięsa z kurczaka
40 g posiekanej świeżej natki kolendry, plus garstka do podania
1½-2 limonki, plus 1 limonka pokrojona na cząstki, do podania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bulion włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 45-50 min. Przecedź bulion przez sito i zachowaj (powinno być ok. 800 ml). Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i nasiona kminu, i smaż mieszając, aż cebula zmięknie, a kmin zacznie pachnieć (1-2 min). Dodaj czosnek, chili, marchewkę i wędzoną paprykę, wymieszaj i podsmażaj 2-3 min, aż marchewka zmięknie. Dodaj posiekane pomidory i paprykę, przykryj rondel pokrywką i podduś przez 8-10 min, żeby sos zgęstniał. Dolej piwo, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dolej bulion, a gdy się zagotuje, dodaj ryż. Zmniejsz płomień i gotuj 25-30 min. Później gotuj jeszcze tak długo, aż ryż wchłonie płyn i zmięknie. Zdejmij rondel z ognia, dodaj groszek, mięso kurczaka, kolendrę, sok z 1½ limonki i wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podawaj porcje kurczaka z ryżem przybrane natką kolendry i cząstką limonki.
Przepis opracowany na podstawie programu „Ekonomia gastronomii”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W