Ryba w potrawce à la kapitan Sarah

Ryba w potrawce à la kapitan Sarah
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 sprawiona biała ryba
  • oliwa
  • 1 główka kopru włoskiego
  • pokrojona w plasterki
  • 2 szalotki
  • pokrojone w plasterki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml pastisu
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • kilka zielonych szparagów (opcjonalnie)
  • kilka ząbków czosnku
  • w całości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sprawioną rybę dokładnie przepłukać pod zimną bieżącą wodą, posolić i popieprzyć. W rondlu o grubym dnie zeszklić na oliwie koper włoski, cebulę i szalotki razem z nasionami kopru włoskiego, anyżem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, wlać pastis i zapalić, a następnie wlać wino. Włożyć rybę do rondla i przykryć częścią warzyw. Przykryć rondel pokrywką i gotować 3-4 minuty, następnie odwrócić rybę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Kiedy ryba będzie prawie dobra, wyjąć ją na talerz, skropić oliwą i przykryć folią aluminiową, aby nie wystygła. Wlać do rondla śmietankę, zredukować sos, dodać parmezan i sok z cytryny. Dodać szparagi i czosnek. Włożyć rybę z powrotem do rondla i gotować, aż będzie dobra. Podawać rybę podzieloną na filety, z dodatkiem warzyw.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA