Ryba w potrawce à la kapitan Sarah
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 sprawiona biała ryba
- oliwa
- 1 główka kopru włoskiego
- pokrojona w plasterki
- 2 szalotki
- pokrojone w plasterki
- 2 cebule średniej wielkości
- pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml pastisu
- 60 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 30 g świeżo startego parmezanu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- kilka zielonych szparagów (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- w całości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sprawioną rybę dokładnie przepłukać pod zimną bieżącą wodą, posolić i popieprzyć. W rondlu o grubym dnie zeszklić na oliwie koper włoski, cebulę i szalotki razem z nasionami kopru włoskiego, anyżem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, wlać pastis i zapalić, a następnie wlać wino. Włożyć rybę do rondla i przykryć częścią warzyw. Przykryć rondel pokrywką i gotować 3-4 minuty, następnie odwrócić rybę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Kiedy ryba będzie prawie dobra, wyjąć ją na talerz, skropić oliwą i przykryć folią aluminiową, aby nie wystygła. Wlać do rondla śmietankę, zredukować sos, dodać parmezan i sok z cytryny. Dodać szparagi i czosnek. Włożyć rybę z powrotem do rondla i gotować, aż będzie dobra. Podawać rybę podzieloną na filety, z dodatkiem warzyw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W