Ryba po keralsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1-2 łyżeczki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 3-4 liście curry
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- ½-1 łyżeczki kurkumy
- 250 g tłustej ryby
- np. makreli
- bez skóry
- pokrojone w kostkę
- szczypta mielonych nasion kozieradki
- sól do smaku
- 2-3 strączki czarnego tamaryndowca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać gorczycę, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż zacznie strzelać. Dodać imbir, czosnek, cebulę i liście curry, i smażyć 2-3 minuty, stale mieszając, aż czosnek i cebula się zrumienią. Zmniejszyć ogień, dodać chilli i kurkumę. Dokładnie wymieszać i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Włożyć rybę do glinianego naczynia albo do drugiego rondla i polać sosem. Dodać pozostałe składniki i tyle gorącej wody, aby przykryła rybę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W