Roladki z langustynek z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Specjały Islandii (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia islandzka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Langustynki:
2 szklanki ogonów langustynek, bez skorup, oczyszczonych
białko 1 jajka
½ szklanki tartej bułki
sól i mielony pieprz
Krem:
½ szklanki mielonego twarogu śmietankowego
½ łyżki posiekanego szczypiorku
½ łyżki posiekanej natki kolendry
sól i pieprz
Sos pomarańczowy:
14 pomarańczy
2 łyżki miodu
½ szklanki rzeżuchy
Przygotowanie:
Obierz ogony langustynek z pancerzy: ostrożnie złam pancerz na pół, uchwyć wystające mięso i delikatnie wyciągnij, jednocześnie ściskając palcami tylną część ogona, żeby wyjąć mięso i jednocześnie usunąć czarną „żyłkę”, czyli wnętrzności. Oczyszczone ogony posiekaj dość drobno i przełóż do miski. Dodaj białko i tartą bułkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Nałóż twaróg śmietankowy do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, kolendrę, dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do torebki strunowej.
Urwij kawałek plastikowej folii o dł. 40 cm. Przetrzyj blat kuchenny wilgotną ściereczką, żeby folia przykleiła się do blatu. Następnie lekko natłuść folię oliwą. Rozłóż posiekane langustynki na folii, formując pośrodku prostokąt i pozostawiając spore marginesy ze wszystkich stron. Odetnij róg torebki strunowej z kremem i wyciśnij wypełnienie równą wstęgą pośrodku prostokąta z mięsa langustynek, równolegle do dłuższego brzegu folii. Zawiń dłuższy brzeg folii znajdujący się bliżej ciebie, podnieś ją delikatnie i zwijaj roladę od siebie. Owiń ją szczelnie folią, zawiń końce folii i włóż roladę do lodówki, żeby stężała. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Obierz 8 pomarańczy, wykrój cząstki z błonek i odłóż na bok. Przekrój pozostałe 6 pomarańczy na połowy i wyciśnij z nich sok do małego rondla. Zagotuj sok, dodaj miód, przemieszaj zawartość rondla i zredukuj do połowy objętości, mieszając od czasu do czasu. Pokrój roladę w folii na kawałki szerokości ok. 5 cm. Ułóż je płaską stroną na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, usuń folię, a następnie wstaw roladki do piekarnika i piecz około 7 min. Rozłóż na talerzach zapieczone roladki. Ułóż wokół nich cząstki pomarańczy, polej niewielką ilością sosu pomarańczowego i ułóż na roladach trochę rzeżuchy.
Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W