Roladki z kurczaka po jamajsku

Roladki z kurczaka po jamajsku
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Sos z mango:
1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju roślinnego
½ papryki chińskiej, bez pestek, drobno pokrojonej w kostkę lub ½ łyżeczki płatków chilli

Słodko-kwaśne pikle z cebuli:
2 duże czerwone cebule
50 g miałkiego cukru
50 ml białego octu winnego

Kurczak:
4 x 125 g piersi kurczaka, rozbitych na eskalopki o grubości 5 mm
1 łyżka jamajskich przypraw w paście
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki białego octu winnego
8-10 arkuszy papieru ryżowego
1 garść młodych liści różnych gatunków sałaty
8-12 małych listków mięty, (do wyboru)
2 rozdrobnione marchewki
2 dymki, posiekany wyłącznie szczypior
½ posiekanego ogórka
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu

Cebula:
Cebulę włożyć do rondelka, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a płyn osiągnie konsystencję lepkiego syropu. Doprawić i odstawić na bok.

Sos z mango:
Olej rozgrzać w rondelku. Smażyć pokrojone w kostkę mango ze szczyptą soli przez 8-10 minut, aż do miękkości. Przełożyć owoce do blendera i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito i wymieszać z posiekanym chilli. Odstawić na bok.

Kurczak:
Piersi kurczaka przekroić poziomo. Tłuczkiem rozbić mięso włożone między dwa arkusze folii spożywczej do grubości ok. 5 mm. Posmarować kurczaka przyprawami i doprawić pieprzem. Odstawić w przykrytej misce do lodówki do zamarynowania na godzinę lub dwie, najlepiej na całą noc. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podsmażać kurczaka na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej stronie. Odstawić mięso na minutę, żeby lekko przestygło. Pokroić na cienkie kawałki. Do dużej miski wlać 0,5 l letniej wody. Domieszać ocet, dodać sól i cukier. Arkusze papieru ryżowego zanurzyć na krótko w ciepłej wodzie. Gdy papier zmięknie, rozłożyć na wilgotnej ściereczce. Papierowym ręcznikiem usunąć nadmiar wody. Na środku arkusza ułożyć kilka liści sałaty i 2-3 listki mięty. Nałożyć po czubatej łyżeczce marchewki, dymki i ogórka. Przykryć kawałkami kurczaka. Z wierzch narzucić pikle z czerwonej cebuli i posypać ziarnami sezamu. Założyć brzegi papieru i owinąć wokół farszu tak, aby roladka miała kształt cygara. Przekroić na pół i podawać z sosem z mango.

Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA