Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu

Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:



Składniki:
4-5 miarek (1,2 - 1,5 l) bulionu drobiowego lub warzywnego
4 plastry bekonu, drobno posiekane
2 cebule, obrane i posiekane
6 posiekanych ząbków czosnku
1 miarka (ok. 250g) grubej kaszy jęczmiennej albo pęczaku
sól i pieprz
1 pęczek posiekanej natki albo szczypiorku

Przygotowanie:
W garnku doprowadź bulion do wrzenia. W rondlu usmaż bekon na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupki. Wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Dorzuć kaszę, smaż przez kilka chwil, aż pokryje się tłuszczem i podgrzeje. Dolej miarkę gorącego bulionu, mieszaj, aż kasza wchłonie płyn. Dolewaj bulion po łyżce wazowej i czekaj, aż kasza go wchłonie. Gotuj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć garść ulubionych ziół.

Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA