Rendang z bizona
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- grubo posiekane
- 5 ząbków czosnku
- obranych
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 6 dużych czerwonych chili
- pozbawionych pestek i grubo posiekanych
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- grubo posiekanej (tylko białe części)
- 3 łyżki oleju o delikatnym smaku (np. słonecznikowego)
- 2 łyżki mielonego kminu
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 kg steku z bizona (lub wołowiny)
- pokrojonego w kostkę
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka tamaryndy lub soku z limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- ryż i zielone warzywa ugotowane na parze
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W blenderze połącz cebulę, czosnek, imbir, chili i trawę cytrynową. Zmiel na pastę. Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj pastę oraz kmin, kolendrę i kurkumę. Podsmażaj 2 minuty, mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj mięso i smaż kolejne 2 minuty. Wlej mleczko kokosowe i 400 ml wody. Dodaj cynamon, tamaryndę, cukier i 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Podaj z ryżem i warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W