Quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem śmietankowo-limonkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Przygotowanie:
Quesadille:
1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej
2 duże czerwone pieczone papryki ze słoika, pokrojone na kawałki
oliwa
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
tabasco
150 g sera Monterey Jack, startego
pęczek kolendry, posiekany
150 g tofu
szczypta kurkumy
szczypta mielonego kminku
1 dymka, pokrojona na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pozbawione pestek, drobno posiekane
1 pierś z kurczaka, pieczona przez około 25 minut w 180 stopniach C z małą ilością oliwy i doprawiona solą i pieprzem
4 tortille (pszenne białe, razowe, orkiszowe)
duża garść kolendry, drobno posiekanej
Guacamole:
2 dojrzałe awokado, miąższ wybrany i rozgnieciony
otarta skórka i sok z limonki
1 pomidor bez pestek i drobno posiekany
½ czerwonej cebuli, obranej i drobno posiekanej
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Sos śmietanowy:
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
otarta skórka i sok z limonki
Przygotowanie:
Wymieszaj fasolę z kawałkami pieczonej papryki, małą ilością oliwy, solą pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco. Zrób guacamole, mieszając podane składniki. Wymieszaj ser z posiekaną kolendrą. Rozdziel fasolę z papryką do dwóch misek. Podsmaż dymkę i chili na małej ilości oliwy, dodaj pokruszone tofu, kurkumę i kminek. Posiekaj mięso z piersi kurczaka. Połóż tortillę na patelni, a na nią nałóż połowę fasoli. Na wierzchu rozłóż tofu, posyp serem z kolendrą i przykryj drugą tortillą. Podsmażaj na niedużym ogniu, aż tortilla się zrumieni, a nadzienie zagrzeje i ser stopi, a następnie odwróć szybkim ruchem tortillę na drugą stronę. W ten sam sposób przygotuj drugą quesadillę, zamiast tofu dodając kurczaka. Wymieszaj śmietanę z otartą skórką i sokiem z połowy limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe quesadillas pokrój na kliny i podawaj ze śmietaną i guacamole.
© Sophie Dahl
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W