Pulpeciki z krewetek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Zupa:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 biała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 chili guajillo, bez pestek, namoczone na 20 minut w gorącej wodzie, a potem osączone
- 3 łyżki masa harina
- 4 szklanki wywaru z krewetek
- sól, do smaku
Pulpeciki:
- 400 g ugotowanych i obranych krewetek
- 2 chili arbol, namoczone na 20 minut w gorącej wodzie
- 50 ml wywaru z krewetek
- 1 jajko, rozmącone
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- sól, do smaku
- 1 litr oleju roślinnego
- 2 limonki, przekrojone na pół
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej średnio garnek o średnicy 22 cm. Wlej olej i wrzuć cebulę. Często mieszając, podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Wrzuć czosnek oraz chili. Smaż jeszcze minutę.
Dodaj masa harina i mieszaj, aż wszystkie składniki będą nią pokryte. Wlej wywar. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na mały. Dopraw solą. Gotuj 10 minut. Przelej mieszaninę do blendera. Zmiksuj na gładką masę, co powinno potrwać około 2 minut. Przetrzyj przez drobne sito i przelej do czystego garnka.
Przygotuj pulpeciki. Zmiel krewetki i chili arbol w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż masę do miski. Dodaj wywar, jajko, olej i sól. Wyrabiaj ręcznie około 2 minut. Dopilnuj, aby składniki były dokładnie połączone. Podziel masę na 4 równe porcje. Podziel każdą porcję na 6 części i uformuj w dłoniach pulpeciki jednakowej wielkości. Rób to tak długo, aż będą miały gładką powierzchnię.
W garnku o średnicy 20 cm rozgrzej olej do 170ºC. Wkładaj pulpeciki ostrożnie do oleju. Smaż około 3 minut, aż nabiorą delikatnego koloru. Wyjmij z oleju i osącz. Powtarzaj czynności, aż wszystkie pulpeciki będą usmażone.
Przed podaniem podgrzej zupę. Wkładaj po 6 pulpecików do miseczek. Zalej zupą. Podawaj natychmiast na talerzach z połówkami limonek.
Dodaj masa harina i mieszaj, aż wszystkie składniki będą nią pokryte. Wlej wywar. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na mały. Dopraw solą. Gotuj 10 minut. Przelej mieszaninę do blendera. Zmiksuj na gładką masę, co powinno potrwać około 2 minut. Przetrzyj przez drobne sito i przelej do czystego garnka.
Przygotuj pulpeciki. Zmiel krewetki i chili arbol w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż masę do miski. Dodaj wywar, jajko, olej i sól. Wyrabiaj ręcznie około 2 minut. Dopilnuj, aby składniki były dokładnie połączone. Podziel masę na 4 równe porcje. Podziel każdą porcję na 6 części i uformuj w dłoniach pulpeciki jednakowej wielkości. Rób to tak długo, aż będą miały gładką powierzchnię.
W garnku o średnicy 20 cm rozgrzej olej do 170ºC. Wkładaj pulpeciki ostrożnie do oleju. Smaż około 3 minut, aż nabiorą delikatnego koloru. Wyjmij z oleju i osącz. Powtarzaj czynności, aż wszystkie pulpeciki będą usmażone.
Przed podaniem podgrzej zupę. Wkładaj po 6 pulpecików do miseczek. Zalej zupą. Podawaj natychmiast na talerzach z połówkami limonek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W