Pulpeciki jagnięce z oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Pulpety:
- kilogram mielonej jagnięciny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- posiekana cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka soli
- pół łyżki mielonego czarnego pieprzu
- jajko
- pół filiżanki bułki tartej
- pół filiżanki zielonych oliwek bez pestek
- łyżka suszonego oregano
- sok z cytryny
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 600 ml przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- 500 g jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- mięta
- sok z cytryny
- łyżeczka uprażonego mielonego kminu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez 5 minut. Do jagnięciny dodać oregano, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, oliwki, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować i usmażyć pulpety. Skropić je sokiem z cytryny. Pulpety ułożyć w naczyniach do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i piec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Do jogurtu dodać sok z cytryny, kmin, miętę, szczypiorek, sól i pieprz. Przed podaniem każdą porcję polać sosem jogurtowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W