Ptysie z chorizo

Ptysie z chorizo
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski

Przygotowanie:

Ilość: Porcja na 60 sztuk


PTYSIE
½ szklanki (125 ml) drobno pokrojonej kiełbasy chorizo
¾ szklanki (175 ml) drobno pokrojonego sera manchego
¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanej dymki
1 szklanka (250 ml) wody
125 g niesolonego masła, pokrojonego w drobną kostkę
¼ łyżeczki (1 ml) soli
1 szklanka (250 ml) mąki
4 jajka
mąka do oprószenia foremek
olej roślinny do głębokiego smażenia
4 łyżeczki (20 ml) mieszanki przypraw


Przygotowanie
Rozgrzać patelnię i na małym ogniu podsmażyć kiełbasę. Odstawić, wystudzić. Wymieszać chorizo, ser i dymkę. W dużym garnku z grubym dniem zagotować wodę z masłem i solą. Zestawić z ognia, wsypać wszystką mąkę na raz i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie ciasto. Postawić garnek na ogniu i nadal mieszać 2 min., aż na dnie utworzy się warstewka ciasta. Uważać, żeby się nie przypaliło.
Przełożyć ciasto do malaksera z mieszadłem. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie po każdym ubijając. Zeskrobywać ciasto ze ścianek miski i ubijać 3 – 4 minuty. Dodać kiełbasę z dodatkami i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na oprószoną mąką stolnicę wyciskać 30-to centymetrowe wałki ciasta, kroić na 4-ro centymetrowej długości kawałki. Lekko oprószyć mąką.
Wlać do woka 2 szklanki (500 ml) oleju i rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Przy pomocy metalowej łyżki wkładać kawałki ciasta do gorącego tłuszczu. Smażyć 2 i pół minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Nie wkładać za dużo na raz. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać mieszanką przypraw. Powtarzać do wyczerpania ciasta. Podawać na ciepło.


MIESZANKA PRZYPRAW
½ szklanki (125 ml) gruboziarnistej soli
¼ szklanki (60 ml) mielonych nasion kolendry
2 łyżki stołowe (30 ml) mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki stołowe (30 ml) sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżeczki (10 ml) pieprzu kajeńskiego


Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małej miseczce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA