Pstrąg pieczony w soli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 3 kg zwykłej soli kuchennej
- 6 białek
- 2-3 kg pstrąg tęczowy w całości
- wypatroszony
- 50 g masła
- garść grubo siekanego estragonu
- tymianku i natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj 2 kg soli z częścią ziół i białkami, aż masa stanie się wilgotna i klejąca (w razie potrzeby dolej wody lub jeszcze jedno białko). Na dno foremki do pieczenia wysyp kilogram soli. Do wnętrza ryby włóż resztę ziół i masło. Rybę połóż na sypkiej soli, przykryj masą solną w taki sposób, żeby wyglądała na „zmumifikowaną”. Piecz w temperaturze 220°C, licząc 25 minut na każdy kilogram ryby. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 5 minut. Przed podaniem rozbij twardą skorupę młotkiem i usuń resztki soli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W