Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- jajko
- 2 łyżki zimnej śmietany
- wrzątek
- Farsz:
- 2 upieczone udka z kaczki
- 3-4 gałązki majeranku
- garść czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki syropu z czarnego bzu
- Sos:
- 500 ml cydru
- laska wanilii
- szklanka drylowanych wiśni
- 2 łyżki melasy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W