Pascha
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy wielkanocne
Składniki:
- 2 l tłustego mleka
- 500 ml kefiru, śmietany lub maślanki
- ¾ szklanki cukru pudru ew. cukru drobnego do wypieków
- 1 laska wanilii
- 6 jaj
- skórka z cytryny
- 250 g miękkiego masła
- dowolne bakalie ok. ½ -1 szklanki (u mnie skórka pomarańczowa, morele, obrane i pokrojone migdały oraz rodzynki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do większego garnka wlewamy mleko, dorzucamy przekrojoną na pół laskę wanilii wyciągają z niej ziarenka i dodając również do mleka, oraz skórkę ściętą z cytryny.
Osobno w dużej misce miksujemy kefir z jajami. Powinniśmy otrzymać jednolitą, puszystą masę.
Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Podgrzewamy całość do czasu, aż zacznie oddzielać się skrzep i serwatka.
Następnie przelewamy całość przez sito wyłożone gazą, wcześniej jednak wyciągamy laskę wanilii i skórkę z cytryny. Obciążamy serek z wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia i całkowitego odsączenia. Najlepiej na całą noc.
Jak już wystygnie, wstawiamy całość do lodówki.
Na drugi dzień miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, można to zrobić w makutrze, ale również w malakserze lub mikserem. Do puszystej, maślanej masy partiami dodajemy ser i ucieramy całość. Masa może być dość luźna.
Po zużyciu całego sera na koniec dodajemy bakalie. Można je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie z rumem, lub w samej wodzie. Większe owoce tj. śliwki, morele, daktyle itp. kroimy drobniej.
Masę mieszamy z bakaliami, wylewamy na formę wyłożoną gazą. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc, żeby masa dobrze stężała. Podajemy odwróconą do góry nogami i udekorowaną bakaliami, musem z owoców lub świeżymi owocami.
Osobno w dużej misce miksujemy kefir z jajami. Powinniśmy otrzymać jednolitą, puszystą masę.
Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Podgrzewamy całość do czasu, aż zacznie oddzielać się skrzep i serwatka.
Następnie przelewamy całość przez sito wyłożone gazą, wcześniej jednak wyciągamy laskę wanilii i skórkę z cytryny. Obciążamy serek z wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia i całkowitego odsączenia. Najlepiej na całą noc.
Jak już wystygnie, wstawiamy całość do lodówki.
Na drugi dzień miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, można to zrobić w makutrze, ale również w malakserze lub mikserem. Do puszystej, maślanej masy partiami dodajemy ser i ucieramy całość. Masa może być dość luźna.
Po zużyciu całego sera na koniec dodajemy bakalie. Można je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie z rumem, lub w samej wodzie. Większe owoce tj. śliwki, morele, daktyle itp. kroimy drobniej.
Masę mieszamy z bakaliami, wylewamy na formę wyłożoną gazą. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc, żeby masa dobrze stężała. Podajemy odwróconą do góry nogami i udekorowaną bakaliami, musem z owoców lub świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W