Gulasz warzywny
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 5 boczniaków
- 1 op. wędzonego tofu
- 1 średnia cebula
- 1 marchew średnia
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- ½ puszki kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 szklanka soczewicy
- 1,5 puszki krojonych pomidorów
- ok. 2 szklanek wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie 1 łyżka węgierskiej mieszanki do gulaszu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, marchew w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, jak się rozgrzeje dodajemy do niej cebulę i przesmażamy dotąd, aż zmięknie. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i marchew i wszystko razem przesmażamy. Po ok. 5 minutach wlewamy pomidory z puszki i soczewicę. Jeśli trzeba podlewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki płynem. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 15 minut. W tym czasie kroimy boczniaki i tofu w kostkę, a cukinię w półplasterki. Na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy tofu przyprawiając je solą i pieprzem. Przekładamy je do gulaszu. Tak samo postępujemy z boczniakami i cukinią. Do gulaszu dodajemy przyprawy: majeranek, tymianek, cynamon, sól, pieprz, poszatkowane chili, czosnek, miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Jak już soczewica zmięknie dodajemy kukurydzę. Podajemy gorące z ryżem lub pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W