Przegrzebki z szafranowym aioli

Przegrzebki z szafranowym aioli
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 12 przegrzebków
  • dwie łyżki oliwy
  • pomarańcza
  • szczypta szafranu
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przegrzebki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy na niej przegrzebki na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Przygotowujemy aioli. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Oba składniki trafiają do rondelka. Dodajemy szczyptę szafranu i całość delikatnie podgrzewamy. Następnie łączymy z kilkoma łyżkami majonezu i ubijamy całość trzepaczką na jednolitą masę. Usmażone przegrzebki wykładamy na półmisek i polewamy szafranowym aioli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA