Potrawka z krewetek królewskich z czosnkowymi grzankami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Potrawka z królewskich krewetek¼ szklanki (60 ml) masła
2 duże, pokrojone w cienkie półplasterki cebule
16 przepołowionych, młodych ziemniaków
1 szklanka (250 ml) przepołowionych, koktajlowych pomidorków
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
¼ łyżeczka (1 ml) szafranu
wywar z kukurydzy
1 kg obranych, pozbawionych żyłek i rozkrojonych wzdłuż krewetek królewskich
1 szklanka (250 ml) ziaren kukurydzy
½ szklanki (125 ml) liści bazylii
12 grzanek czosnkowych
Przygotowanie
W dużym garnku roztopić masło i smażyć cebulę 5 minut, aż będzie miękka. Dodać ziemniaki, łyżeczkę soli i szafran. Smażyć 1 minutę. Zwiększyć ogień i wlać wywar z kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać krewetki, ziarna kukurydzy, pomidorki, przykryć i gotować 5 minut. Doprawić łyżką stołową soli. Każdą porcję przybrać bazylią i 2 czosnkowymi grzankami.
Wywar kukurydzy
8 kolb kukurydzy
6 szklanek (1,5 l) wody
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
Przygotowanie
Skroić ziarna z 2 kolb, odłożyć. Zetrzeć na tarce ziarno z pozostałych kolb, zachowując sok. Gołe kolby pokroić na 5 cm kawałki. Do rondla wlać wodę i sok z kukurydzy, wrzucić kolby i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Przecedzić.
Grzanki czosnkowe
12 kromek bułki paryskiej
2 ząbki czosnku
¼ szklanki (60 ml) miękkiego masła
Przygotowanie
Upiec kromki bułki, a następnie z jednej strony natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować masłem.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W