Pokusa Hollywooda
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 75 g masła
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 800 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- ok. 500 ml mleka (tyle, by zakryć ziemniaki w czasie gotowania)
- 4 duże arkusze ciasta filo (ok. 25 cm x 40 cm każdy)
- 400 g łososia wędzonego na gorąco, oczyszczonego z ości i porozdzielanego
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw wgłębioną blachę do pieczenia (zapiekanka może puścić masło). Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 7 cm.
Rozgrzej 25 g masła w dużej patelni. Wrzuć cebulę i duś na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż zmięknie i nieco się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Włóż do garnka pokrojone ziemniaki i zalej mlekiem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aby ziemniaki zmiękły, ale nie ugotowały się. Odcedź, ale zachowaj 100ml mleka.
Roztop pozostałe masło. Ułóż arkusz ciasta filo w tortownicy tak, aby brzegi były wywinięte na zewnątrz z dużym zapasem. Posmaruj roztopionym masłem. Obróć lekko tortownicę i ułóż w ten sam sposób pozostałe arkusze ciasta.
Jedną trzecią ziemniaków ułóż w wyłożonej ciastem tortownicy i dopraw solą i pieprzem. Na tym ułóż połowę cebuli i potem połowę łososia. Powtórz wszystkie trzy warstwy i na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków. Wymieszaj pozostałe po obgotowaniu ziemniaków mleko ze śmietaną i zalej farsz.
Zamknij farsz wywiniętym na zewnątrz ciastem filo. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto filo zrumieni się i stanie się kruche.
Odstaw upieczoną zapiekankę na 30 minut. Przed pokrojeniem, przełóż do głębokiego talerza. Najlepiej podawać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej 25 g masła w dużej patelni. Wrzuć cebulę i duś na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż zmięknie i nieco się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Włóż do garnka pokrojone ziemniaki i zalej mlekiem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aby ziemniaki zmiękły, ale nie ugotowały się. Odcedź, ale zachowaj 100ml mleka.
Roztop pozostałe masło. Ułóż arkusz ciasta filo w tortownicy tak, aby brzegi były wywinięte na zewnątrz z dużym zapasem. Posmaruj roztopionym masłem. Obróć lekko tortownicę i ułóż w ten sam sposób pozostałe arkusze ciasta.
Jedną trzecią ziemniaków ułóż w wyłożonej ciastem tortownicy i dopraw solą i pieprzem. Na tym ułóż połowę cebuli i potem połowę łososia. Powtórz wszystkie trzy warstwy i na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków. Wymieszaj pozostałe po obgotowaniu ziemniaków mleko ze śmietaną i zalej farsz.
Zamknij farsz wywiniętym na zewnątrz ciastem filo. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto filo zrumieni się i stanie się kruche.
Odstaw upieczoną zapiekankę na 30 minut. Przed pokrojeniem, przełóż do głębokiego talerza. Najlepiej podawać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W