Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pizza

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 paczka suchych drożdży (2½ łyżeczki)
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • plus trochę do zagniatania
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • plus trochę do posmarowania
  • 2 łyżki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę i mleko podgrzać 40 sekund, aż będą ciepłe. Wlać do dużej miski. Wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Posmarować dużą miskę oliwą, włożyć ciasto, posmarować oliwą z wierzchu. Przykryć. Zostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić do lodówki na noc, niech rośnie powoli. Lekko zagnieść. Podzielić na odpowiednią liczbę porcji. Wyłożyć na blaszkę, przykryć. Jest gotowe do rozwałkowania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA