Podstawowe ciasto na pizzę
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Pizza
Składniki:
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 1 paczka suchych drożdży (2½ łyżeczki)
- ¼ łyżeczki cukru
- 2½ szklanki mąki pszennej
- plus trochę do zagniatania
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- plus trochę do posmarowania
- 2 łyżki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wodę i mleko podgrzać 40 sekund, aż będą ciepłe. Wlać do dużej miski. Wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Posmarować dużą miskę oliwą, włożyć ciasto, posmarować oliwą z wierzchu. Przykryć. Zostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić do lodówki na noc, niech rośnie powoli. Lekko zagnieść. Podzielić na odpowiednią liczbę porcji. Wyłożyć na blaszkę, przykryć. Jest gotowe do rozwałkowania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W