Pochrzyn, curry z korzenia lotosu i balsamki ogórkowatej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:na curry z balsamką:
2 balsamki, pozbawione pestek i cienko pokrojone
½ łyżki kurkumy + trochę więcej
½ cebuli
½ łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka mielonej chili
½ pomidora
½ filiżanki mleczka kokosowego
sok z połowy limonki lub cytryny
do pochrzynu:
1 duży pochrzyn, obrany i pokrojony w niedużą kostkę
sól
wiórki kokosowe
na curry z lotosu:
225 g korzenia lotosu
2 pomidory
1 zielona chili
25 g szalotek
1 gałązka liści curry
½ łyżeczki kozieradki
½ łyżeczki soli
250 ml mleczka kokosowego
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej chili
25 g masła klarowanego ghee
1 łyżeczka prażonej curry
Przygotowanie:
Balsamkę łączymy z solą i kurkumą. Odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę. Podsmażamy cebulę i gorczycę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy kmin, kurkumę i mieloną chili. Mieszamy. Dodajemy balsamkę i znów mieszamy. Dodajemy pomidora i doprawiamy solą. Dolewamy ¼ filiżanki wody i mleczko kokosowe. Gotujemy, aż balsamka zmięknie. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Garnek stawiamy na dużym ogniu. Wkładamy do niego pochrzyn i doprawiamy solą. Zalewamy wodą i gotujemy pod pokrywką 15-20 minut, aż pochrzyn zmięknie. Odcedzamy i znów stawiamy pochrzyn na ogniu. Nakrywamy i gotujemy 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodajemy wiórki kokosowe. Myjemy korzeń lotosu i kroimy na małe kawałki. Kroimy pomidor, chili i szalotki. W naczyniu łączymy lotos, pomidor, chili, liście curry, kozieradkę, sól, mleczko kokosowe, kurkumę, mieloną chili. Gotujemy 10 minut, aż lotos zmięknie. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy szalotki i zeszklamy. Curry z lotosu przekładamy na patelnię. Dodajemy prażoną curry i gotujemy minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W