Placuszki rybne
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.77)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 duże ziemniaki do pieczenia
- umyte i pokrojone na duże kawałki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 filety z łososia
- każdy po 200 g
- sól i pieprz
- 4 dymki pokrojone na cienkie plasterki
- 1 pęczek świeżego kopru
- posiekany
- 1 jajo
- lekko roztrzepane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki na parze (aż będą miękkie przy nakłuwaniu widelcem). W międzyczasie rozgrzać na średnio dużym ogniu patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać olej. Rozgnieść ziemniaki na pure. Posypać rybę solą i pieprzem, obsmażyć z obydwu stron (żeby nie była surowa w środku). W dużej misce umieścić pure z ziemniaków i rybę, dodać sól i pieprz. Dodać dymki, koperek, jajo i dobrze wymieszać. Uformować 4 duże placki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się z niej uformować placków, dodać trochę bułki tartej. Rozgrzać dużą patelnię i wlać na nią olej. Smażyć placuszki na złoto. Podawać z sosem chrzanowym (patrz: oddzielny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W