Placek jazzowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 200 g miękkiego niesolonego masła
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki ukwaszonej śmietany
- 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szklanki kawałków mieszanych owoców (np. połówek moreli
- plasterków brzoskwini
- połówek śliwek
- borówek amerykańskich)
- cukier i cynamon do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i natłuść prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą kremową masę. Dodaj śmietanę i mieszając dodawaj po jednym jajku. Zmieszaj ciasto z ekstraktem waniliowym i migdałowym. W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, mielone migdały, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj sypkie składniki i przemieszaj, aż się połączą. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, a na wierzchu rozłóż owoce, lekko je wciskając w ciasto. Posyp 1-2 szczyptami cukru i cynamonu i piecz 25-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy drewniany szpikulec wbity w środek jest czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W