Pierś kurczaka z czosnkiem i natką

Pierś kurczaka z czosnkiem i natką
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 połówki piersi kurczaka bez skóry (po 210 g) pokrojone w dużą kostkę (2,5-3,5 cm)
  • 2 łyżki mąki typu Wondra
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kostki kurczaka osuszyć na papierowym ręczniku. Obtoczyć je w mące doprawionej solą i pieprzem. Oliwę wlać na dużą patelnię. Rozgrzać na ostrym ogniu, aż będzie bardzo gorąca, ale nie zacznie się dymić. Wrzucić kurczaka tak, aby powstała jedna warstwa. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez około 3 ½ minuty. W małej miseczce połączyć czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię dorzucić masło oraz mieszaninę natki z czosnkiem. Smażyć jeszcze 1 minutę, co jakiś czas podrzucając, aby zioła pokryły mięso. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze. Przybrać ćwiartką cytryny. Podać w ciągu 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA