Pieczony kalafior w sosie jogurtowym z tabuleh z kaszy bulgur
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kalafior
- 6 łyżek naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki pasty harissa
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Tabuleh:
- 100 g kaszy bulgur
- 6 pęczków pietruszki
- garść mięty
- 2 ogórki
- 1 pomidor
- 100 g czarnych oliwek
- 2 papryczki chilli
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
- kmin rzymski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200º C. Kalafior oczyścić z liści i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jogurt wymieszać z harissą, oliwą, łyżeczką soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Jogurtem natrzeć kalafiora i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, od czasu do czasu polewając kalafiora sosem, który się zbierze w naczyniu.
Tabuleh:
Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, a następnie ugotować w małej ilości wody z solą. Kaszę wystudzić.
Pietruszkę i miętę bardzo drobno posiekać i dodać do przestudzonej kaszy. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Oliwki i papryczkę pokroić w krążki i dodać do kaszy.
Całość wymieszać i zalać sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź