Pieczony boczek marynowany na gorąco

Pieczony boczek marynowany na gorąco
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.120)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 100 stopni C. Umieść boczek w dużej brytfannie, dodaj sok jabłkowy, syrop klonowy, kminek, musztardę, sól oraz pieprz do smaku i przemieszaj, żeby jednolicie rozprowadzić składniki. Przykryj dobrze pasującą pokrywą lub wykonaj ją z folii. Umieść brytfannę w piekarniku i duś zawartość do miękkości przez ok. 8 godz. lub całą noc. Boczek możesz w ten sposób przygotować nawet z wyprzedzeniem kilku dni. Wtedy po prostu przechowaj całą brytfannę wraz z sosem pozostałym z duszenia w lodówce. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, wyjmij boczek z brytfanki, pokrój na duże kwadratowe kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Niektóre kawałki mogą wymagać odkrojenia grubszych fragmentów tłuszczu. Grilluj przez ok. 15 min, aż mięso będzie chrupiące. Posmakuj jednego z najbardziej dekadenckich smakołyków, jaki kiedykolwiek jadłeś!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA