Pieczony boczek marynowany na gorąco
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.120)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 2 kg świeżego boczku wieprzowego bez skóry
- 8 szklanek soku jabłkowego
- soku pomarańczowego lub bulionu z kurczaka
- 1 szklanka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki zmielonych nasion kminku
- morska sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki ziarnistej musztardy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 100 stopni C. Umieść boczek w dużej brytfannie, dodaj sok jabłkowy, syrop klonowy, kminek, musztardę, sól oraz pieprz do smaku i przemieszaj, żeby jednolicie rozprowadzić składniki. Przykryj dobrze pasującą pokrywą lub wykonaj ją z folii. Umieść brytfannę w piekarniku i duś zawartość do miękkości przez ok. 8 godz. lub całą noc. Boczek możesz w ten sposób przygotować nawet z wyprzedzeniem kilku dni. Wtedy po prostu przechowaj całą brytfannę wraz z sosem pozostałym z duszenia w lodówce. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, wyjmij boczek z brytfanki, pokrój na duże kwadratowe kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Niektóre kawałki mogą wymagać odkrojenia grubszych fragmentów tłuszczu. Grilluj przez ok. 15 min, aż mięso będzie chrupiące. Posmakuj jednego z najbardziej dekadenckich smakołyków, jaki kiedykolwiek jadłeś!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W