Pieczone skrzydełka kurczaka z szafranem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- ¼ łyżeczki szafranu
- 6 skrzydełek z kurczaka
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na blaszce do pieczenia połóż folię aluminiową i kratkę.
W małym rondelku wymieszaj oliwę, masło, sok z cytryny i szafran. Podgrzej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi, a składniki się połączą.
Umieść skrzydełka kurczaka na kratce i posmaruj przygotowaną mieszanką z szafranem. Przypraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut. Obróć skrzydełka i posmaruj je z drugiej strony, a następnie piecz przez kolejne 10-15 minut, aż się zarumienią.
W małym rondelku wymieszaj oliwę, masło, sok z cytryny i szafran. Podgrzej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi, a składniki się połączą.
Umieść skrzydełka kurczaka na kratce i posmaruj przygotowaną mieszanką z szafranem. Przypraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut. Obróć skrzydełka i posmaruj je z drugiej strony, a następnie piecz przez kolejne 10-15 minut, aż się zarumienią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W