Pieczone jabłka

Pieczone jabłka
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki miękkiego lekko solonego masła
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6 jabłek do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu połącz wszystkie składniki za wyjątkiem jabłek. Odstaw. Zetnij wierzchołki jabłek. Za pomocą łyżeczki do wykrawania melona usuń gniazda nasienne w taki sposób, by nie naruszyć spodu. Lekko natnij jabłko dookoła, tworząc linię „równika”. Dzięki temu owoce nie pękną podczas pieczenia. Umieść jabłka na blasze lub w brytfannie. Wypełnij je miksturą z płatków owsianych, pozostawiając na wierzchu mały kopiec. Nakryj brytfannę folią aluminiową. Piecz 30 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut, aż płatki się zrumienią. Ostudź do temperatury pokojowej. Podaj solo lub z lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA