Pieczone jabłka
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- ½ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki miękkiego lekko solonego masła
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 6 jabłek do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu połącz wszystkie składniki za wyjątkiem jabłek. Odstaw. Zetnij wierzchołki jabłek. Za pomocą łyżeczki do wykrawania melona usuń gniazda nasienne w taki sposób, by nie naruszyć spodu. Lekko natnij jabłko dookoła, tworząc linię „równika”. Dzięki temu owoce nie pękną podczas pieczenia. Umieść jabłka na blasze lub w brytfannie. Wypełnij je miksturą z płatków owsianych, pozostawiając na wierzchu mały kopiec. Nakryj brytfannę folią aluminiową. Piecz 30 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut, aż płatki się zrumienią. Ostudź do temperatury pokojowej. Podaj solo lub z lodami waniliowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W