Pieczona wieprzowina i sałatka coleslaw

Pieczona wieprzowina i sałatka coleslaw
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


2 kg łopatki wieprzowej bez skóry i kości
250 ml soku jabłkowego lub cydru

Mieszanka przypraw:
2 łyżki nasion fenkułu
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kolendry
½ łyżki nasion kminu
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 suszona ostra papryczka chilli
2 suszone papryczki ancho
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 garść soli

Sos barbecue:
500 ml passaty
2 łyżki octu z cydru
½ łyżki cukru
1 łyżka musztardy dijon
sól i świeżo zmielony pieprz

Sałatka coleslaw:
2 jabłka
1 pęczek rzodkiewek (ok. 300 g)
1/8 białej kapusty
1/8 czerwonej kapusty
4 małe dymki
2 garści natki kolendry
1 łagodna czerwona papryczka chilli
sok z 2 limonek
oliwa
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
2. Przygotować mieszankę do natarcia mięsa: fenkuł, pieprz, kolendrę, kmin i wędzoną paprykę utłuc razem w moździerzu. Usunąć nasiona z ostrego chilli i cienko pokroić, ancho posiekać, dorzucić do moździerza, dodać obrane ząbki czosnku, cukier i sól, wszystko razem utrzeć.
3. Łopatkę włożyć do foremki i dobrze natrzeć mieszanką przypraw. Wlać wokół mięsa sok lub cydr, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140°C, luźno przykryć folią aluminiową i piec 3,5 godziny.
4. Zrobić sos barbecue: zlać do rondla sos z pieczenia mięsa, dodać passatę i resztę składników sosu, zamieszać i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
5. Przy pomocy dwóch widelców porwać mięso na kawałki, wymieszać z resztkami sosu w foremce i trzymać w cieple.
6. Przygotować sałatkę coleslaw: jabłka pokroić w zapałkę, rzodkiewki i dymkę w cienkie plasterki, kapustę cienko poszatkować, chilli pokroić w cienkie paski, nać kolendry grubo posiekać, wszystko razem wymieszać w misce, polać sokiem z limonki i oliwą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
7. Rozłożyć mięso na talerze, obficie polać sosem, dołożyć porcje sałatki i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA