Pieczona szynka w glazurze marmoladowo-miodowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- szynka wieprzowa
- o wadze 6 kg
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 8 goździków (do wywaru) plus goździki do powbijania w szynkę na czas pieczenia
- 2 cebule
- przekrojone na pół
- 4 listki laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szynkę umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wyjąć z garnka, osączyć. Wodę z garnka wylać. Mięso włożyć z powrotem do garnka. Wlać tyle soku z pomarańczy, by sięgał do połowy wysokości szynki. Dolać tyle zimnej wody, żeby szynka była zakryta w całości. W każdą z połówek cebuli wbić po dwa goździki. Włożyć do garnka naszpikowaną goździkami cebulę oraz listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez trzy godziny, dolewając wody w razie potrzeby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć szynkę z garnka i umieścić w brytfance. Skroić skórę, pozostawiając warstewkę tłuszczu. Tłuszcz ponacinać ostrym nożem w romby. W środek każdego rombu wbić goździk. Wymieszać w misce składniki glazury. Posmarować szynkę glazurą. Piec szynkę 45 minut w nagrzanym piekarniku, często podlewając, ąż będzie miękka i złocisto-brązowa. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić, żeby „odpoczęło”, a następnie pokroić w plastry. Szynkę tę można jeść również na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W