Pieczona rolada z mięsa mielonego

Pieczona rolada z mięsa mielonego
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • sól i pieprz
Farsz:
  • To co mamy w lodówce, np. suszone pomidory, kawałek szynki lub boczku, marchewka, korniszony
Puree z selera:
  • 1 duży seler
  • kilka łyżek masła
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz
Kapusta na ciepło:
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • sos sojowy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sezam
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Mięso przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i rozłożyć na papierze do pieczenia, formując prostokąt o wymiarach 20 x 10 cm. Składniki na farsz pokroić w podłużne paski i ułożyć wzdłuż dłuższego boku na jednej stronie mięsa. Przy pomocy papieru zwinąć roladę. Dobrze skręcić boki, a następnie związać, aby powstał „cukierek”. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 30 minut.

Seler pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić dodać mleko i masło. Zmiksować blenderem na gładkie puree.

Kapustę pekińską pokroić na duże (około 4 cm) kawałki. Podsmażyć na patelni na oleju przez chwilę. Następnie dodać na patelnię ocet, sos sojowy i miód i sezam. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Na talerzach ułożyć puree z selera, na nim ciepłą kapustę, u góry pokrojoną na kawałki roladę.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA