Pieczona rolada z mięsa mielonego
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- sól i pieprz
Farsz:
- To co mamy w lodówce, np. suszone pomidory, kawałek szynki lub boczku, marchewka, korniszony
Puree z selera:
- 1 duży seler
- kilka łyżek masła
- 100 ml mleka
- sól i pieprz
Kapusta na ciepło:
- 0,5 kapusty pekińskiej
- sos sojowy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sezam
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180º C.
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i rozłożyć na papierze do pieczenia, formując prostokąt o wymiarach 20 x 10 cm. Składniki na farsz pokroić w podłużne paski i ułożyć wzdłuż dłuższego boku na jednej stronie mięsa. Przy pomocy papieru zwinąć roladę. Dobrze skręcić boki, a następnie związać, aby powstał „cukierek”. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 30 minut.
Seler pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić dodać mleko i masło. Zmiksować blenderem na gładkie puree.
Kapustę pekińską pokroić na duże (około 4 cm) kawałki. Podsmażyć na patelni na oleju przez chwilę. Następnie dodać na patelnię ocet, sos sojowy i miód i sezam. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Na talerzach ułożyć puree z selera, na nim ciepłą kapustę, u góry pokrojoną na kawałki roladę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź