Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia irlandzka
Składniki:
- 1 ekologiczna gęś
- 20 ząbków czosnku
- 2 duże marchewki
- obrane
- obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół
- 3 duże ziemniaki
- obrane
- obgotowane i pokrojone w ćwiartki
- 4 bardzo małe jabłka (Koksy)
- ½ l wywaru z kurczaka
- 120 g niesolonego masła
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Nakłuj gęś widelcem. Natrzyj połową masła, dopraw solą i pieprzem. Połóż gęś na ruszcie w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodaj czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika, wyjmij gęś i warzywa. Do brytfanny wlej wywar z kurczaka. Zeskrob przypieczenia z dna. Dodaj estragon, pozostałe masło i wymieszaj, aby uzyskać sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia irlandzka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W